מאת: עיתון "הארץ" בתאריך 20.03.2018
כיום רפואה משלימה נחשבת לחלק בלתי נפרד מהטיפול התומך במחלת הסרטן, וטיפולים משלימים רבים זמינים בבתי חולים ובמרכזיים רפואיים המטפלים בסרטן. טיפולים אונקולוגיים, בעיקר כימותרפיה וקרינה, גורמים לרוב לתופעות לוואי, ושילוב מוקדם של טיפול משלים עשוי להפחיתן ולשפר את איכות החיים של המטופלים. מבין טיפולי הרפואה המשלימה שניתנים לחולי סרטן, הומאופתיה נחשבת לשיטה נפוצה ביותר.
לטיפול ההומאופתי פוטנציאל להפחתת תסמינים הנגרמים מטיפולים אונקולוגיים. מחקרים קליניים מצאו כי תהליכי הבראה וריפוי מואצים לאחר נטילת תרופות הומאופתיות המותאמות לטיפול בתסמינים ספציפיים – פיזיים ונפשיים – אך מנגנוני הפעולה שלהן ודרך השפעתן על מערכות הגוף אינם ברורים עדיין.
במחקר שביצענו במרכז טל לאונקולוגיה אינטגרטיבית במרכז הרפואי שיבא, אשר פורסם באוקטובר בכתב העת Integrative Cancer Therapies, בחנו את ההיתכנות של תוכנית ייעוץ וטיפול הומיאופתית, הניתנת כחלק משירות אונקולוגי אינטגרטיבי. מצאנו כי טיפול הומאופתי הצליח להפחית תופעות לוואי שנגרמות מטיפולים אונקולוגיים. המחקר בדק דיווחים שנרשמו בתיקים רפואיים של 124 חולי סרטן, כמחציתם נשים שאובחנו בסרטן השד וכמחציתם אנשים שאובחנו בסרטן הריאה, ערמונית וסרקומה, שקיבלו במרכז טל טיפול הומאופתי בין 2014 ל-2016. חלקם קיבלו טיפול משלים נוסף – דיקור ורפלקסולוגיה. לטיפולים הופנו על ידי רופא אינטגרטיבי או האונקולוג המטפל.
המטופלים החלו את הטיפולים המשלימים במפגש ייעוץ רפואי ראשוני שבו נשאלו על ההיסטוריה הרפואית שלהם, על הטיפולים האונקולוגיים שהם מקבלים, ועל התסמינים הגופניים והנפשיים שמהם הם סובלים. העיקריים שבהם היו תשישות, עייפות, כאבים עצביים בגפיים העליונות והתחתונות, כאבי בטן, שלשולים, גלי חום, הפרעות שינה, דאגה וחרדה. לאחר המפגש הראשוני הותאמה למטופלים תוכנית טיפול שמטרתה להקל עליהם – תרופות הומאופתיות שניטלו דרך הפה במשך שמונה שבועות לפחות, אשר נרכשו בבתי מרקחת מורשים בלבד. חלקם כאמור קיבלו גם סדרת טיפולי דיקור ורפלקסולוגיה. מחצית מהמטופלים שקיבלו את הטיפול המשלים היו בטיפול אונקולוגי פעיל – כימותרפיה, הקרנות, תרופות ביולוגיות או הורמונליות. שאר המטופלים קיבלו אותו בסיום הטיפול האונקולוגי – כלומר כטיפול תומך בתהליך ההבראה.
בבחינת התיקים הרפואיים של המטופלים, נמצא כי כ-73% מהם דיווחו שהטיפול ההומאופתי סייע להם בהפחתת התסמינים שמהם סבלו. ככל שהמטופלים הקפידו להגיע למפגשי מעקב כנדרש, כל שבועיים-שלושה, הם דיווחו על יותר שיפור בתסמינים. שאר המטופלים, כ-27%, דיווחו שהטיפול ההומאופתי לא השפיע עליהם או שלא ידעו להגיד אם השפיע. מטופלים שקיבלו גם דיקור ורפלקסולוגיה לא דיווחו על שיפור נוסף בתסמינים יחסית לאלו שקיבלו רק טיפול הומאופתי. עוד נמצא כי נשים צעירות שחלו בסרטן השד היו הקבוצה העיקרית שהגיבה בחיוב לטיפול ההומאופתי. הן דיווחו בעיקר על הפחתה בעייפות, בגלי החום ובכאבים העצביים. זאת כפי הנראה כי לאוכלוסייה זו מוטיבציה גדולה להיענות לטיפול במטרה לשפר את איכות החיים. אף מטופל לא דיווח על תופעות לוואי בעקבות הטיפול ההומאופתי או על פגיעה בטיפול האונקולוגי בעקבותיו. כמו כן לא נרשמו דיווחים של האונקולוגים המטפלים על פגיעה שכזאת.
לסיכום, בשנים האחרונות אנו עדים לשילוב כוחות בין הרפואה המערבית לרפואה המשלימה בבתי החולים ובמרכזים הרפואיים. כפי שניתן להבין ממחקרנו וממחקרים נוספים, שילוב זה עשוי לסייע למטופלים לקבל טיפול אופטימלי שישפר את איכות חייהם. עם זאת, בכל מקרה של קבלת טיפול משלים, אנחנו ממליצים ליידע את הרופא המטפל.
הכותבים עובדים במרכז הרפואי שיבא: ד"ר מירב בן דוד היא אונקולוגית, מנהלת יחידת הקרינה לשד;
ד"ר קובי פריד הוא רופא והומאופת במרכז טל לאונקולוגיה אינטגרטיבית וחבר באגודה הישראלית להומאופתיה קלאסית